Grenzen Stellen bij een Angstige Hechtingsstijl

een stelletje wat praat op en manier die aangeeft dat ze grenzen stellen met elkaar bij een angstige hechtingsstijl
Inleiding

Hallo daar! Mijn naam is Maura, en ik ben hier om je te helpen begrijpen hoe je effectief grenzen kunt stellen, vooral als je een angstige hechtingsstijl hebt. Grenzen stellen is essentieel voor je welzijn en het opbouwen van gezonde relaties.

Ik heb jarenlang geworsteld met een angstige hechtingsstijl en verlatingsangst. Grenzen stellen deed ik nauwelijks, omdat ik bang was voor conflict en de relatie wilde behouden. Hierdoor negeerde ik mijn eigen behoeften, zelfs als mijn partner ver over mijn grenzen ging. Op korte termijn werkte dit misschien, maar op lange termijn leidde het tot meer pijn. Ik leerde dat ik verantwoordelijk ben voor mijn welzijn. Alleen ik weet wat ik nodig heb en alleen ik kan ervoor kiezen dit te delen. Deze les heeft me enorm doen groeien. Graag deel ik mijn bevindingen met jou.

Wat is een Angstige Hechtingsstijl?

Als je een angstige hechtingsstijl hebt, voel je je vaak onzeker in relaties. Je hebt voortdurend bevestiging nodig en bent bang voor afwijzing. Mensen met een angstige hechtingsstijl plaatsen hun partner vaak op een voetstuk en negeren hun eigen behoeften uit angst voor verlating. Je kunt last hebben van jaloezie, vooral als je partner uitgaat zonder jou. Dan heb je vaak de behoefte aan constante bevestiging via telefoontjes of berichtjes. Als je niets hoort, kunnen angstige gedachten opkomen zoals “Hij vindt me vast niet meer leuk” of “Hij heeft vast een ander gevonden.” Dit terwijl je partner gewoon druk kan zijn met werk of tijd voor zichzelf nodig heeft.

Waarom zijn Grenzen Belangrijk?

Grenzen beschermen je en respecteren je behoeften. Zonder grenzen kun je je overweldigd voelen en je identiteit verliezen. Door grenzen te stellen, vind je een balans tussen nabijheid en onafhankelijkheid in je relaties. Het stelt je partner in staat jou beter te begrijpen en te groeien. Als je te bang bent om grenzen te stellen, geef je je partner niet de kans om de relatie te verbeteren.

Hoe Stel je Grenzen bij een Angstige Hechtingsstijl?

1. Ken Jezelf

Het begint met zelfbewustzijn. Begrijp je emoties en triggers. Wat maakt je angstig? Wat heb je nodig om je veilig te voelen? Door jezelf te begrijpen, kun je duidelijker communiceren wat je nodig hebt. Blijf checken of wat je vraagt haalbaar is. Met een angstige hechtingsstijl willen we vaak veel bevestiging en nabijheid, maar het is aan ons om niet alle verantwoordelijkheid bij onze partner te leggen.

Voorbeeld: Als je partner op stap is en niet reageert op je berichten, kan dat lastig zijn. Vraag niet om directe reacties, maar vraag om één geruststellend berichtje.

2. Communiceer Duidelijk en Liefdevol

Grenzen stellen kan moeilijk zijn, vooral als je het vermijdt. Wanneer je eindelijk je grens stelt, komt het er soms hard uit door opgestapelde emoties. Begin gelijk met het aangeven van grenzen bij kleine dingen. Gebruik de “ik”-vorm om je partner niet aan te vallen.

Voorbeeld: In plaats van te zeggen “Jij laat me altijd wachten op een antwoord,” kun je zeggen “Ik merk dat ik me zorgen maak als ik lang niets van je hoor. Zou je me kunnen laten weten wanneer je het druk hebt, zodat ik me minder zorgen maak?”

3. Wees Consistent

Wanneer je de ene keer wel oké bent met iets en de andere keer niet, geef je gemengde signalen aan je partner. Dit veroorzaakt verwarring en onnodig conflict. Als je een grens hebt aangegeven die echt belangrijk voor je is, houd je er dan ook aan.

Voorbeeld: Als je aangeeft een avond voor jezelf nodig te hebben, maar toch meegaat naar een feestje omdat je partner aandringt, geef je een signaal dat je je eigen grenzen niet serieus neemt. Dit kan ertoe leiden dat je partner je grenzen ook niet serieus neemt.

4. Geef Jezelf Tijd

Toen ik begon met grenzen stellen, wilde ik het gelijk perfect doen. Ik stelde te hoge eisen aan mezelf en was teleurgesteld als het niet goed uitpakte. Wees je bewust dat grenzen stellen vaak niet natuurlijk gebeurt voor iemand met een angstige hechtingsstijl. Dit is iets wat we nog moeten leren. Elke stap die we zetten is een overwinning.

Voorbeeld: Kwam het stellen van je grenzen er toch verkeerd uit en reageerde je partner niet zoals je had gehoopt? Laat het even rusten en bedenk hoe je het de volgende keer beter kunt aanpakken. Er is geen haast.

5. Zoek Ondersteuning

Grenzen stellen is lastig als je dit niet gewend bent. Hoe weet je wat je grens is? Hoe formuleer je dit? Wat te doen als je partner je grens niet respecteert of niet begrijpt? Het is fijn om hierover te sparren met iemand die ervaring heeft en objectief kan meekijken, zoals een goede vriend, een coach of een familielid.

Voorbeeld: Praat met een vriend over je zorgen en vraag om feedback over hoe je grenzen kunt stellen zonder je schuldig te voelen. Professionele begeleiding kan ook enorm helpen bij het ontwikkelen van nieuwe, gezonde gewoontes.

Praktijkvoorbeelden

Tijd voor Jezelf

Stel dat je merkt dat je altijd beschikbaar bent voor je partner en je daardoor uitgeput raakt. Je kunt een grens stellen door te zeggen: “Ik heb vandaag een avond voor mezelf nodig om te ontspannen. Kunnen we morgen afspreken?” Hierbij houd je het simpel, zonder verder jezelf te hoeven uitleggen. Door een ander voorstel te doen, laat je je partner zien dat je hem niet afwijst.

Behoefte aan Communicatie

Als je het moeilijk vindt wanneer je partner niet meteen reageert op je berichten, kun je zeggen: “Ik merk dat ik me zorgen maak als ik lang niets van je hoor. Zou je me kunnen laten weten wanneer je het druk hebt, zodat ik je de ruimte kan geven zonder me zorgen te maken?” In dit voorbeeld houd je het bij jezelf zonder je partner aan te vallen. Daarnaast benoem je dat je je partner op deze manier makkelijker ruimte kunt geven, wat ook een voordeel voor je partner is.

Conclusie

Grenzen stellen bij een angstige hechtingsstijl kan uitdagend zijn, maar het is absoluut mogelijk en leerzaam. Hou in gedachten dat we de balans moeten vinden in wat we van onze partner vragen en in onszelf groeien zodat we minder op onze partner leunen. Door jezelf te begrijpen, duidelijk te communiceren, consistent te zijn en ondersteuning te zoeken, kun je gezonde grenzen stellen die je helpen om je beter te voelen en je relaties te versterken. En onthoud, als je extra hulp nodig hebt, ben ik er om je te ondersteunen bij restfulmind.nl.

Liefs,
Maura

Picture of Maura ten Hoopen

Maura ten Hoopen

Coach bij Verlatingsangst, Bindingsangst en Hechtingsproblemen voor Volwassenen. Oprichter Restful Mind Coaching.

Gratis tips voor persoonlijke groei en relaties!

Wil je meer tips die je helpen om je sterker en fijner te voelen in je relaties? Wil je persoonlijk meer groeien? Schrijf je dan in en ontvang gratis onwijs leerzame kennis en tips!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *