Hoe twee jaar in het buitenland mijn kijk op succes en beoordeling in Nederland veranderde

persoon die ontspannen op een rots zit en uitkijkt over een uitgestrekt landschap, met op de achtergrond een mix van Nederlandse tulpenvelden en een Egyptische piramide.

Bij Restful Mind, streef ik naar het bevorderen van mentale rust en welzijn. Mijn recente ervaringen na twee jaar in Egypte bieden waardevolle inzichten. Namelijk hoe we elkaar onbewust beoordelen in Nederland op succes en status. Lees verder en ontdek wat ik hiermee bedoel en hoe ik mijn leven hierop aanpas. 

Wonen in Egypte

Na twee jaar in Egypte te hebben gewoond, ben ik onlangs teruggekeerd naar Nederland. Mijn leven daar voelde soms als een verlengde vakantie. Het tempo was rustiger en de omgeving ontspannender, een sterk contrast met de hectische werkcultuur die ik gewend ben in Nederland. Voordat ik terugkeerde, zei ik vaak tegen vrienden: “Als ik weer in Nederland ben, word ik weer een workaholic.” De afgelopen twee jaar in Egypte was ik minder gefocust op werk en meer bezig met persoonlijke ontwikkeling.

Waarom terugkeren naar Nederland?

In een van mijn laatste weken in Egypte ontmoette ik een andere Nederlander die me vroeg waarom ik terug wilde naar Nederland. Zijn vraag zette me aan het denken: waarom zou ik eigenlijk teruggaan? Wat maakte Nederland zo aantrekkelijk, ondanks de minder prettige aspecten die hij benoemde?

De Nederlandse manier van beoordelen

Hij vertelde me over een fenomeen dat ik als Nederlander maar al te goed ken: de constante beoordeling en classificering van mensen. In Nederland zijn we geneigd om snel te beoordelen of iemand succesvol is, rijk, van goede afkomst of hoogopgeleid. Deze criteria bepalen vaak of we iemand als goed persoon beschouwen en of iemand waardevol is. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar het is wel een algemene tendens. 

Egypte: Een nieuwe manier van denken

in Egypte, zo vertelde hij, moest hij deze manier van denken loslaten. Als Nederlander in Egypte lijkt iedereen, of in elk geval de meerderheid, arm in vergelijking met onze standaard. Hierdoor kun je mensen niet beoordelen op basis van materiële of sociale status. In plaats daarvan leerde hij mensen te beoordelen enkel op hun persoonlijkheid en karakter. Hij moest vertrouwen op zijn intuïtie om te bepalen of iemand betrouwbaar was, welke interesses ze deelden, en of ze vriendelijk en zorgzaam waren. 

Verder kijken dan oppervlakkige criteria

Dit nieuwe perspectief dwong hem om verder te kijken dan de oppervlakkige criteria die we in Nederland vaak gebruiken. Hij keek naar de kern van wie iemand werkelijk was. Deze ervaring veranderde zijn kijk op de mensen drastisch en leerde hem om met een open en onbevooroordeelde blik naar anderen te kijken.

Bewustwording terug in Nederland

Deze ontmoeting en het gesprek dat daarop volgde, hebben me diep aan het denken gezet. Terug in Nederland merk ik hoe diepgeworteld deze beoordelingscriteria in onze cultuur zitten. Ik ben me er nu veel bewuster van en besef hoe belangrijk het is om mensen te beoordelen op hun echte kwaliteiten in plaats van oppervlakkige kenmerken. Dit is ook iets waar ik in mijn life coaching sessies vaak op focus: het ontwikkelen van een meer authentieke manier van leven, met de aandacht voor wat écht belangrijk voor jou is. 

Het is een maatschappelijk fenomeen

Ik wil benadrukken dat dit natuurlijk niet betekent dat iedereen in Nederland zo is of dat we slechte mensen zijn. Het is een maatschappelijk fenomeen dat ik observeer en waar ik me nu meer bewust van ben. Evenzo geldt het niet dat iedereen in Egypte geweldig is en dat daar geen classificaties bestaan. Echter, mijn verblijf in Egypte heeft me als Nederlander geholpen om dit bewustzijn te ontwikkelen. 

De stress van terugkeer naar Nederland

Nu ik terug ben in Nederland, valt het me op hoe snel ik de stress van de maatschappij en de mensen om me heen weer voel. De nadruk ligt vaak op werk, op wat ik doe, en soms zelfs al vrij snel op wat ik verdien. De manier waarop deze vragen worden gesteld, voelt anders aan in Nederland dan in Egypte. In Egypte ontmoette ik veel mensen die, net als ik, een beetje buiten de maatschappij vallen en net even anders zijn. Deze mensen toonden echte interesse in wat ik deed, omdat ze het interessant vonden. in Nederland voelt het vaak als een ondervraging om te bepalen of ik wel waardevol ben.

Lessen voor de toekomst

Deze bewustwording vind ik pijnlijk, maar ik leer er veel van. Dankzij het verhaal van die Nederlandse man in Egypte ben ik me nu meer bewust van mijn eigen onbewuste classificaties. Ik probeer anderen te behandelen zoals ik zelf behandeld wil worden: beoordeeld op mijn persoonlijkheid, karakter en intentie, en niet zozeer op mijn succes in de ogen van anderen. 

Wil jij ook leren om echt te zijn wie je bent, zonder je te laten beïnvloeden door de verwachtingen van anderen? Mijn coaching sessies bij Restful Mind kunnen je helpen om te doen wat jij leuk vindt en je zelfverzekerd te voelen, ongeacht wat anderen daarvan denken. Samen kunnen we werken aan het bewust worden van je eigen patronen en hoe je deze kunt doorbreken met zelfvertrouwen.

Picture of Maura ten Hoopen

Maura ten Hoopen

Life Coach en Verlatingsangst Coach. Oprichter Restful Mind Coaching.

Wil jij authentieker leven?

Wil je meer leren over hoe je authentieker kunt leven en je eigen weg kunt volgen zonder je te laten beïnvloeden door de verwachtingen van anderen? Ontdek hoe mijn coaching sessies je kunnen helpen bij Restful Mind

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *