Hoe Ontstaat Verlatingsangst? Oorzaken en Invloeden

Een persoon alleen huilend op bed om de blog te benadrukken die gaat over de oorzaken van verlatingsangst.

Wat is Verlatingsangst?

Verlatingsangst is de angst om verlaten te worden door een dierbare, zoals een partner. Deze angst kan ervoor zorgen dat je je erg onzeker voelt in je relatie en dat je constant bang bent dat de ander weg zal gaan. Als coach heb ik zelf ervaren hoe verlatingsangst ontstaat en hoe intens het kan zijn. Mijn liefdesrelaties voelden vaak stressvol en ik ervaarde regelmatig paniek. Het gevoel van rust en veiligheid vond ik niet in mijn relaties, noch in mezelf. Past toen ik twee jaar lang met een coach aan mezelf had gewerkt, begon ik echt vooruitgang te zien. Nu help ik anderen om deze angsten te overwinnen. 

Hoe Ontstaat Verlatingsangst?

Hoe verlatingsangst ontstaat door Jeugdervaringen

Verlatingsangst begint vaak in de jeugd. Als je bijvoorbeeld ouders had die emotioneel onbereikbaar waren of als je een belangrijke verzorger hebt verloren, kan dit leiden to een diepgewortelde angst om opnieuw verlaten te worden. Kinderen die zich niet veilig voelen of niet genoeg emotionele steun krijgen, ontwikkelen vaak een angstige hechtingsstijl, wat kan leiden to verlatingsangst op latere leeftijd. Dit laat zien hoe verlatingsangst ontstaat door vroege negatieve ervaringen en een gebrek aan stabiliteit.

Trauma en Verlatingsangst

Gebeurt er iets traumatisch, zoals het onverwachte verlies van een geliefde of een pijnlijke scheiding, dan kan dit verlatingsangst veroorzaken. Het gevoel van verlies kan zo intens zijn dat je bang bent om weer die pijn te voelen. Traumatische gebeurtenissen spelen een grote rol in het ontwikkelen van verlatingsangst. 

Onzekerheid en Eigenwaarde

Mensen met een lage eigenwaarde zijn vaak bang dat ze niet goed genoeg zijn voor anderen. Deze onzekerheid kan leiden tot verlatingsangst, omdat je misschien denkt dat je partner je zal verlaten zodra ze iemand ‘beters’ vinden. Het versterken van je eigenwaarde is essentieel om verlatingsangst te overwinnen.

Kan Verlatingsangst Ook Later Ontstaan?

Ja, verlatingsangst kan ook later in het leven ontstaan. Hoewel het vaak begint in de jeugd, kunnen volwassen relaties en ervaringen ook een rol spelen. Bijvoorbeeld, een onbetrouwbare of afwezige partner in een volwassen relatie kan leiden tot zogenaamde “hechtingswonden”. Deze ontstaan wanneer een partner niet beschikbaar is op momenten dat je ze echt nodig hebt, zoals tijdens een ziekte, verlies of andere belangrijke levensgebeurtenissen.

Daarnaast kunnen traumatische gebeurtenissen in het volwassen leven, zoals het overlijden van een geliefde, scheiding of ontrouw, eveneens bijdragen aan het ontwikkelen van verlatingsangst. Het is dus niet altijd iets wat alleen uit de kindertijd komt; volwassen ervaringen spelen ook een grote rol. 

Hoe Verlatingsangst te Overwinnen

Bij Restful Mind begrijp ik hoe akelig verlatingsangst is. In mijn coaching sessies werk ik samen met jou aan het opbouwen van zelfvertrouwen en het vinden van manieren om je angsten te overwinnen. We focussen op het versterken van je eigenwaarde en het ontwikkelen van gezonde relaties. 

Mijn Persoonlijke Coaching voor Jouw Groei

Ik help jongvolwassenen en volwassenen die worstelen met verlatingsangst en stress in hun liefdesrelaties. Met mijn cursus en coaching-aanbod, specifiek ontworpen voor zowel mensen in een relatie als singles, krijg je praktische tools en strategieën voor blijvende verandering. Samen werken we aan het opbouwen van zelfvertrouwen en het creëren van emotionele veiligheid, zodat je gezonde en liefdevolle relaties kunt ervaren.

Wil Je Meer Weten?

Ben je klaar om te ontdekken hoe je jouw verlatingsangst de baas kunt zijn? Bekijk mijn online cursus en coachingpakketen of schrijf je hieronder in voor mijn nieuwsbrief met tips en neem je kracht terug om vanaf nu fijne relaties te ervaren.

Picture of Maura ten Hoopen

Maura ten Hoopen

Life Coach en Verlatingsangst Coach. Oprichter Restful Mind Coaching.

Wil jij fijnere relaties?

Wil je meer leren over verlatingsangst en hoe je dit de baas kunt zijn? Schrijf je in en ontvang tips voor het verbeteren van je relaties en tips om angsten en stress rondom relaties te overwinnen!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *